op zijn janboerenfluitjes


op zijn janboerenfluitjes 1.0

zonder degelijke of weloverwogen aanpak; slordig; met de Franse slag; zonder er echt moeite voor te doen; op geïmproviseerde of amateuristische wijze; op zijn janboerenfluitjes
Soms neigt de betekenis meer naar 'op zijn gemak' en ligt de nadruk minder op het aspect van slordigheid.

Algemene voorbeelden


Hij was in die Donnertoernooien de lieveling van het publiek, want een nobele wilde die de openingen op zijn janboerenfluitjes speelde, maar het middenspel en het eindspel als een jonge god, sprak tot de verbeelding.

NRC Handelsblad,

"Twee jaar geleden hebben we in twee dagen tweeduizend handtekeningen opgehaald", vertelt Gommers in het weiland. "Dat ging toen op zijn janboerenfluitjes. Nu moeten we professionaliseren."

Trouw,

Later, in de praktijk, besloot ik perspectivisch tekenen toch maar gewoon op het oog te doen, op zijn janboerenfluitjes, te lui om al die lijnen te construeren, bovendien liggen die verdwijnpunten altijd ver voorbij het papier waarop ik werk. Dan zou ik stippen moeten zetten op het blad van mijn tekentafel.

NRC Handelsblad,

In het midden van de 19de eeuw verloren de fortificaties hun functie, door de ontwikkeling van steeds zwaardere artillerie. Maar de stenen kolos ligt er nog steeds, nu als toeristische attractie. Het is wel een toerisme op zijn janboerenfluitjes, even charmant als kleinschalig.

de Volkskrant,